طرز کار دیگ بخار چگونه است ؟

طرز کار دیگ بخار چگونه است؟
در صنایع مختلف، دیگ بخار یکی از اجزای مهم است که نقش پر اهمیتی را برای انرژی بخشی دارد. این وسیله یکی از تجهیزات و ماشین آلات صنعتی است که در کارخانه های مختلفی چون نساجی، نفت و پتروشیمی، بتن سازی و یونولیت، صنایع غذایی، پرورش قارچ و بسیاری از صنایع دیگر استفاده می شود. حتی در برخی از کسب و کار هایی چون کارواش ها، فروشگاه ها و هتل ها هم ممکن است از این منبع استفاده کنند. از کاربرد های دیگ بخار باید به تمیز کننده بخار هم اشاره کرد که برای چربی زدایی و تمیز کردن به کار می رود. با ما تا انتها همراه باشید تا راجع به طرز کار دیگ بخار بیشتر بدانیم.
تعریف دیگ بخار و انواع آن
مخزن در بسته ای که درون آن، آب به بخار تبدیل می شود را دیگ بخار می گویند. آبی که داخل مخزن است به واسطه احتراق سوخت مصرفی با فشار بالا گرم شده و به بخار تبدیل می شود. این دیگ ها معمولا از جنس چدن و فولاد تولید شده و هر کدام از آن ها، برای مصارف خاصی به کار می روند. دیگ های چدنی معمولا به دلیل مقاومت کمتری که در مقایسه با فولاد دارند در ظرفیت های کمتر استفاده می شوند.
دیگ های فولادی اما تولید و استفاده بیشتری داشته و به دلیل مقاومت بسیار خوب، در سایز های مختلف ساخته می شوند. به طور کلی دو نوع دیگ بخار وجود دارد. دیگ بخار لوله آبی و دیگ بخار آتشی. هر کدام از این ها کاربرد و طرز کار متفاوتی دارند. ما در ادامه طرز کار هر کدام از این ها را بررسی می کنیم.
طرز کار دیگ بخار لوله آبی
در ابتدا باید بگوییم که دیگ های بخار لوله آبی از ظروفی با نام درام تولید می شوند. این ظورف به نحوی است که به استفاده از لوله به هم اتصال پیدا می کند. طرز کار دیگ بخار لوله آبی با توجه به این نوع از ساختار دیگ، انجام می شود. در این مدل از دیگ، آب در داخل لوله جریان پیدا کرده و احتراق در بیرون از لوله به وجود می آید. این احتراق با تماس برقرار کردن با لوله هایی که آب در آن جریان دارد، باعث گرم شدن شده و بعد از این مرحله بخار آب به وجود می آید. توانایی دیگ بخار لوله آبی با فشار 160 اتمسفر و ایجاد دما تا 550 درجه سانتی گراد، ظرفیت نیم تن را در یک ثانیه گرم می کند.
طرز کار دیگ بخار لوله آتشی
طرز کار دیگ بخار لوله آتشی کاملا برعکس دیگ لوله آبی است. طرز کار این دیگ به نحوی است که لوله ها محل احتراق و گرمایش بوده و آب به واسطه چرخیدن در اطراف لوله های داغ، به بخار می رسند. زمانی که لوله های گرم با آب تماس پیدا می کند، گرما منتقل شده و باعث به وجود آمدن بخار آب می شود. ظرفیت های دیگ لوله آتشی نسبت به دیگ لوله آبی متنوع تر بوده و تا اندازه 25 تن هم تولید می گردد.
ساختار دیگ لوله آتشی به این شکل است که از یک مخزن بزرگ آب تحت فشار تشکیل می شود و فشار و ظرفیت آن محدودیت دارد. برای فشار های پایین مثل 6 اتمسفر و یا کمتر، و فشار های 10 الی 12 اتمسفر از دیگ های لوله آتشی استفاده می کنند. لازم به ذکر است که دیگ لوله آتشی، خود به دو نوع افقی و عمودی تقسیم می شود.
همچنین دسته بندی دیگری برای دیگ لوله آتشی وجود دارد که از لحاظ عبور دود به دیگ تک پاس، دیگ دو پاس و دیگ سه پاس تقسیم می گردد. همچنین دیگ های بخار لوله آتشی افقی خودشان به چهار دسته عقب خشک، عقب مرطوب، عقب نیمه مرطوب و شعله برگشتی دسته بندی می شوند.
قسمت های اصلی دیگ بخار
در ابتدا باید بگوییم که در طرز کار دیگ بخار، اجزا و تجهیزات مختلفی نقش دارند. به طور کلی، در دیگ بخار، تجهیزات به دو دسته اجزای اصلی و اجزای کنترل کننده تقسیم می شود. ما در این قسمت به اجزای اصلی اشاره می کنیم:
- بدنه اصلی دیگ: این قسمت مهم ترین و اصلی ترین قسمت دیگ بخار است. بدون بدنه، قطعات دستگاه خیلی زود آسیب دیده و از کار می افتند. تجهیزات دیگ درون بدنه قرار گرفته و وظیفه بدنه محافظت از قطعات است. درون محفظه دستگاه، دو قسمت مهم وجود دارد. بخش اول سیال منتقل کننده حرارت قرار می گیرد و در قسمت دیگر، حرارت تولید شده با کمک سوخت جریان پیدا می کند. این حرارت تولید شده، از سطح دستگاه به سیال درون بدنه منتقل می شود.
- تابلو برق: در ساختار دیگ بخار، دستورات در مرحله اول به تابلو برق رسیده و سپس به بقیه قطعات ارسال می شود. تابلو برق هم یکی از اجزای اصلی بوده و وظیفه آن شرح و کنترل بر اجرای دستورات است. تابلو برق همچنین مشکلات سیستم را شناسایی و نمایان می سازد. هر چه کیفیت تابلو برق بهتر باشد، سیستم ایمنی دیگ بخار هم بالا تر می رود.
- مشعل: از دیگر قسمت های مهم و اجزای اصلی، مشعل است. مشعل از دیگ جدا بوده و بعد از ساخت دیگ به آن وصل می شود. وظیفه مشعل تبدیل سوخت به انرژی حرارتی است. سوخت هایی که برای مشعل مناسب هستند گاز، گازوئیل و مازوت هستند. مشعل ها البته در انواع مختلفی همچون گازسوز، دو گانه سوز، سه گانه سوز و گازوئیل و مازوت هستند.
- پمپ آب: دیگ بخار طبیعتا نیاز به آب دارد که این مورد توسط پمپ آب تامین می شود. آبی که در دیگ به بخار تبدیل می شود باید جایگزین شود که این وظیفه به عهده پمپ آب است. پمپ آب وظیفه دارد که همواره آب دستگاه را تامین کرده و از کمبود و کاهش آب جلوگیری کند.
جمع بندی
اجزای دیگری در طرز کار دیگ بخار همچون کنترل کننده ها هستند که باعث راندمان صحیح دستگاه می شوند. شما می توانید برای آشنایی بیشتر از دیگر مقالات سایت صنایع پاسارگاد استفاده کنید. همچنین برای مشاوره و خرید مطمئن، پیشنهاد می کنیم از مجموعه صنایع پاسارگاد کمک بگیرید.