تفاوت دیگ بخار و بویلر
تفاوت دیگ بخار و بویلر چیست ؟
از دستگاه های مهم در تامین حرارت، بویلر و دیگ بخار هستند. عملکرد این دو دستگاه به یک شکل است و اکثر اجزای تشکیل دهنده شان یکی است. اما تفاوت هایی هم بین شان وجود دارد. ما در این مطلب قصد داریم تا راجع به تفاوت دیگ بخار و بویلر بیشتر صحبت کنیم. فرایند های گرمایشی و تولید بخار وابستگی زیادی به این دو دستگاه دارند. در کاربرد های صنعتی مثل تامین نیرو برای پالایشگاه ها و کارخانه های بزرگ، دیگ بخار نقش مهمی دارد. با ما همراه باشید تا راجع به این دو دستگاه بیشتر بدانیم.
دیگ بخار چیست ؟
از دیگ بخار برای صنایع بزرگ مثل کارخانه ها و پالایشگاه ها استفاده می شود. دیگ های بخار می توانند با درجه حرارت بالا و فشار زیاد، تولید بخار کرده و منبع انرژی بسیاری از فرایند های صنعتی باشند. تامین گرمایش، تولید بخار از مهم ترین کار هایی هستند که دیگ بخار انجام می دهد. این دستگاه با این که کارایی مشابهی با بویلر دارد اما تفاوت مهمی با این دستگاه دارد.
تعریف بویلر
دستگاه بویلر در واقع یک مبدل حرارتی بوده و حرارت را از سیالات به سیالی دیگر انتقال می دهد. بیشترین سیالی که در این دستگاه جریان دارد آب است. بویلر ها گرمایش در خانه ها، ساختمان و صنایع مختلف را تامین می کنند. این دستگاه در اندازه ها و طرح های مختلفی موجود هستند. مهم ترین وظیفه بویلر ها انتقال حرارت از یک منبع حرارتی به سیال مورد نظر است.
اجزای تشکیل دهنده دیگ بخار
در ادامه با هم اجزای تشکیل دهنده دیگ بخار را بررسی می کنیم. لازم به ذکر است که برخی اجزای دیگ بخار و بویلر مشترک هستند:
- کوره احتراق که محلی است که سوخت در آن می سوزد و حرارت تولید می شود. این حرارت تولید شده به آب منتقل می شود.
- بدنه دیگ بخار که از فلز مقاوم ساخته شده و در حفظ دما و فشار بالای بخار بسیار مناسب است.
- لوله های پاس که وظیفه انتقال حرارت به آب را انجام می دهند. این دیگ دارای لوله های 2 پاس و 3 پاس بوده که هر کدام مسیر مختلفی را برای انتقال حرارت به وجود می آورند.
- ورودی آب که آب را به دستگاه وارد می کند. در مرحله تبدیل بخار، از این قسمت آب دستگاه تامین می شود.
- شاسی دستگاه که نگهدارنده و و پایه دیگ بخار بوده و ثبات و استحکام دستگاه را تامین می نماید.
- خروجی بخار که برای خارج کردن بخار تعبیه شده است. سیستم های اتصالی که نیاز به بخار دارند از این قسمت بخار خود را تامین می کنند.
- دودکش: دود ناشی از احتراق از این قسمت خارج می گردد. خروج دود به منظور جلوگیری از انباشته شدن گاز های مضر صورت می گیرد.
اجزای تشکیل دهنده بویلر
حال در این قسمت به اجزای تشکیل دهنده بویلر می پردازیم. یاد آوری می کنیم که برخی اجزای این دو دستگاه مثل دود کش و ورودی آب مشترک هستند:
- بدنه دستگاه که از فلز مقاوم ساخته شده و وظیفه اش محافظت از اجزای داخلی دستگاه است.
- مبدل حرارتی که محلی است برای این که حرارت را از سوخت به آب انتقال دهد.
- کوره دستگاه که محل احتراق سوخت است و حرارت دستگاه از این قسمت گرفته می شود.
- خروجی آب گرم که برای این است که آب از این قسمت خارج شده و به سیستم های مورد نظر هدایت می شود.
- کنترلر و حسگر هم برای کنترل کردن دما و نظارت بر دما و فشار و عملکرد سیستم است.
از دیگ بخار و بویلر چه استفاده هایی می شود؟
این دو دستگاه کاربرد های مختلفی دارند. در نیروگاه های تولید برق، صنایع پالایشگاهی، کارخانه های شیمیاییی، صنایع نساجی، صنایع غذایی و نوشیدنی، سیستم های گرمایش مرکزی، گرمایش ساختمان ها، تامین آب گرم مصرفی در آپارتمان های مسکونی، کارخانه های صنعتی کوچک و بزرگ، بیمارستان ها و مراکز درمانی از مکان هایی هستند که از این دو دستگاه استفاده می کنند.
جمع بندی
تفاوت های دیگ بخار و بویلر در این مطلب به طور مختصر بررسی شد. هر کدام از این دستگاه ها در صنایع مختلف کاربرد های به خصوصی دارند. برای آشنایی بیشتر در این باره و خرید مطمئن این دو دستگاه، می توانید از فروشگاه آنلاین مجموعه صنایع پاسارگاد کمک بگیرید.