مقالات لاندری, مقالات تجهیزات آشپزخانه صنعتی

استنلس استیل چیست؟

استنلس استیل چیست؟

در صنعت لوله و فلز، انواع مختلفی از فولاد وجود دارد که برخی از فراوری های وابسته آن رایج بوده و کاربرد های متفاوتی دارند. یکی از این تولیدات استیل و استنلس استیل است. لبته موارد دیگری هم مثل کربن استیل وجود دارد که هر کدام از این ها ویژگی های مربوط به خود را دارند. همین ویژگی های آن ها باعث شده که هر کدام کاربری مشخصی داشته و بنا به تفاوت هایشان در صنعت استفاده شوند. هر کدام از این فلز ها همیشه در صنایع برق و گاز و تولیدات نیمه سنگین کاربرد دارند. با ما همراه باشید تا با استنلس استیل بیشتر آشنا شویم.

آشنایی بیشتر با استنلس استیل

یکی از محصولات فولادی که به فولاد ضد زنگ هم معروف است استنلیس است. این نوع از فلز در برابر اکسیداسیون به شدت مقاوم بوده و ترکیبات آن 11 درصد کروم و دو درصد کربن است. مهم ترین مزیت استنلس استیل این است که مقاومت بسیار خوبی در برابر خوردگی و زنگ زدگی دارد. این مقاومت با افزایش کروم بیشتر هم می شود. از استنلس استیل می توان در صنایع مختلف همچون ظروف آشپزخانه، تجهیزات پزشکی، لوازم کارخانه ها مثل ماشین آلات و تجهیزات پالایشگاه ها استفاده کرد.

 از استنلس استیل همچنین برای محصولات غذایی و صنایع ماشین سازی استفاده می شود. در ساخت شیر آلات صنعتی و صنایع پتروشیمی هم از این فلز با کیفیت استفاده می شود. استنلس استیل در حالت کلی به دو نوع 304 و 316 تقسیم می شود که هر کدام ویژگی های منحصر به فرد خود را دارند. استیل 304 برای جلوگیری از عوامل خورنده و استیل 316 برای جلوگیری از محلول های کلریدی استفاده می شود.

استنلس استیل چیست؟

مزیت های استنلس استیل

در ادامه به بررسی مزیت های استفاده از استنلس استیل می پردازیم. با توجه به این که استنلس استیل مزیت های مختلف دارد، در صنایع متعدد به کار گرفته می شود. به طور مثال برای یکی از مواد اصلی جهت ساخت ماشین لباسشویی صنعتی یا ماشین ظرفشویی صنعتی ماده استنلس استیل می باشد. برای همین گستره مزیت های این فلز پر کاربرد می تواند بسیار زیاد باشد. اما ما در ادامه برخی از مهم ترین های آن را بررسی می کنیم:

  • مقاومت مکانیکی: استنلس استیل به دلیل داشتن ترکیبات مقاوم، در برابر عواملی چون گرما، رطوبت و حرارت و زنگ زدگی و خوردگی مقاومت زیادی ایجاد می کند. همچنین در برخی شرایط سخت مثل خم شدگی و کشش و سایش های سنگین مقاومت نشان می دهد.
  • جذابیت ظاهری: فولاد های ضد زنگ در انواع مختلفی تولید می شود که در ظاهر مختلف مثل مات و براق هستند. این فلز ها همچنین در حالت منبت کاری و رنگ شده هم تولید می شود.
  • مقاوم در برابر دمای بالا: یکی از مواردی که می تواند ظاهر فلزات و در حالت عمیق تر ساختار فلزات را به خطر بیندازد آتش است. استنلس استیل ساختاری دارد که می تواند تا دمای 800 درجه سانتی گراد را تحمل کند.
  • مقاومت در برابر خوردگی: این فلز در مقایسه با بقیه فلز های موجود نسبت به خوردگی مقاوم تر است.
  • قابلیت بازیافت: فولاد ضد زنگ و استنلس استیل قابلین بازیافت داشته و به همین جهت هم به عنوان یک ماده سبز شناخته می شود. این فلز از جمله فولاد هایی است که کمترین ضرر را برای محیط زیست دارد.

استنلس استیل چیست؟

تفاوت استنلس استیل و کربن استیل

همانطور که گفتیم فولاد تولیدات مختلفی دارد. یکی از آن ها که از برخی جهات شباهت به استنلس استیل دارد کربن استیل است. کربن استیل در واقع یک نوع از فولاد است که یک و نیم درصد کربن و دیگر عناصر تشکیل شده است. این فلز در واقع از سه دسته کربن استفاده می کند. به همین دلیل هم در سه دسته کلی کربن پایین، کربن متوسط و کربن بالا تولید می گردد.

 مدل کربن پایین بیشتری مصرف را داشته و نسبت به سایر فلزان مقرون به صرفه تر و نرم تر است. اما ویژگی آن این است که در دمای بالا کمی شکننده خواهد بود. می توان گفت که مهم ترین تفاوت استنلس استیل و کربن استیل در میزان کربن و ترکیبات عنصری آن است. فولاد ضد زنگ یا استنلس استیل دارای کمتر از دو درصد کربن است.این در حالی است که کربن استیل با توجه به دسته ای که تولید می شود بین دو تا 11 درصد کربن را در ترکیبات خود دارد. استیل کربن پایین به دلیل انعطاف پذیری بالا و مقرون به صرفه بودن  کاربرد بیشتری دارد. از فلزات کربن پایین در صفحات و محصولات سیمی و قطعات خودرو استفاده می گردد.

جمع بندی

در این مقاله نگاهی کلی به تعریف استنلس استیل، و تفاوت آن با کربن استیل داشتیم. اگر بخواهیم در یک جمله این فلز را تعریف کنیم، باید بگوییم که استنلس استیل یک فولاد ضد زنگ بوده و مهم ترین عناصر ترکیبی آن آهن، کروم و کربن است. کروم و آهن باعث درخشندگی فلز شده و کربن هم میزان مقاومت آن را بالا می برد. در سایت صنایع پاسارگاد می توانید بررسی های بیشتر این فلز را مطالعه نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *