آشپزخانه صنعتی چیست؟
آشپزخانه صنعتی مانند آشپزخانه خانگی است با این تفاوت که برای تهیه و تولید غذا در حجم بسیار زیاد فعالیت دارد. در حقیقت این آشپزخانه محلی جهت پخت غذا در ابعاد بزرگتر از یک آشپزخانه خانگی، برای تعداد بیشتری از افراد است. با توجه به نیاز روز افزون جامعه و صنایع مختلف به تهیه غذا امروزه آشپزخانههای صنعتی بخشی جدایی ناپذیر در رستورانها، هتلها، بیمارستانها و دیگر صنایع محسوب می شوند. اما آیا میدانید آشپزخانه صنعتی دارای چه ویژگیهایی است؟ و به چه آشپزخانهای صنعتی گفته میشود؟ در ادامه این مطلب همراه ما باشید تا به معرفی آشپزخانه صنعتی و ویژگیهای آن بیشتر بپردازیم.
آشنایی با آشپزخانه صنعتی
آشپزخانه صنعتی محیطی با ابعاد بزرگتر از آشپزخانه خانگی هر خانواده است که در جهت تولید و تهیه غذا برای تعداد نفرات بالا فعالیت میکند. در این آشپزخانه از تجهیزات کاملا حرفهای جهت پخت غذا استفاده می شود تا در سریع ترین زمان ممکن سفارشات آماده شوند. از اصلیترین هدفهای آشپزخانه صنعتی بالا بردن کیفیت و افزایش سرعت آماده کردن سفارش مشتریان است. این محیط تولید غذا در اکثر رستوران ها، هتل ها، بیمارستان ها و کترینگهای آشپزی که نیاز به تهیه غذا با تنوع بالا و در حجم زیاد هستند وجود دارد. رعایت استانداردهای بهداشتی در این نوع آشپزخانه بسیار سختگیرانه و حائز اهمیت است.
بخشهای مهم آشپزخانه صنعتی کدام است ؟
آشپزخانه صنعتی برای پیشبرد اهداف خود علاوه بر تجهیزات حرفهای صنعتی به بخشهای متعددی نیازمند است. در حقیقت عملکرد درست آشپزخانه صنعتی به تفکیک درست فضا و کارکرد آن بستگی دارد. در هر آشپزخانه صنعتی و در هر بخش افراد زیادی کار میکند تا خروجی مفیدی داشته باشد. از بخشهای مهم هر آشپزخانه صنعتی میتوان به بخش آماده سازی غذا که مرحله اولیه پیش از پخت غذا است، بخش پخت و پز که جزو اصلیترین بخشهای یک آشپزخانه محسوب میشود، بخش انبار و نگهداری و بخش سرویس دهی و شستشو اشاره کرد. هر کدام از این بخشهای مختلف دارای وظایف متفاوت و با شرایط مختلف هستند که عملکرد کلی یک آشپزخانه به کارکرد صحیح هر بخش بستگی دارد. در ادامه به توضیح هر کدام از این بخشها بیشتر خواهیم پرداخت.
-
بخش ذخیره سازی و انبار
در این بخش مواد غذایی جهت تهیه غذا نگهداری میشود. انبار آشپزخانه صنعتی محلی برای نگهداری غذاهای منجمد، مواد غذایی خشک و مواد غیر غذایی است. مواد غذایی سرد منجمد به آن دسته از مواد غذایی گفته میشود که برای سالم بودن و نگهداری طولانی نیاز به سرما و نگهداری در انباری با درجه حرارت سرد دارند. از این دسته مواد غذایی میتوان به انواع گوشت مرغ، ماهی و گوساله اشاره کرد. مواد غذایی خشک نیز باید در محلی خشک و بدون رطوبت نگهداری شوند تا طعم و کیفیت خود را از دست ندهند. از این نوع مواد غذایی خشک میتوان به ماکارونی، سیب زمینی، پیاز، برنج و انواع حبوبات اشاره کرد. بخش سوم انبار نیز مختص به مواد غیر غذایی است که شامل ظروف یکبار مصرف، مواد شوینده، بهداشتی و وسیله و تجهیزات تهیه غذا است
-
بخش آماده سازی غذا
در بخش اماده سازی کارهایی از قبیل شستشو مواد غذایی، خرد کردن سبزیجات، برش و مخلوط کردن آنها جهت آماده سازی برای بخش پخت و پز انجام می شود. این مرحله نیازمند دقت بسیار بالایی است؛ زیرا کیفیت غذای در مرحله پخت به این مرحله بستگی دارد. از تجهیزات اصلی این بخش میتوان به تختههای برش و چاقو های متفاوت جهت برشهای مختلف اشاره کرد؛ همچنین برخی از غذاها در این بخش به صورت نیمه اماده پخته و جهت پخت اصلی به بخش پخت و پز فرستاده میشوند؛ زیرا برخی از مواد خام باید پیش از پخت اصلی آماده شده و کارهایی روی آنها انجام شود. باید توجه داشت که جهت کارکرد صحیح بخش آماده سازی باید در کنار بخش پخت و پز قرار داشته باشد.
-
بخش پخت و پز
پس از آماده سازی مواد غذایی حال نوبت به پخت آن می رسد. بخش پخت و پز در حقیقت بخش اصلی آشپزخانه صنعتی است که انواع غذا در این بخش پخت و آماده سرو می شوند. اکثر تجهیزات آشپزخانه صنعتی در بخش پخت و پز موجود است. از نمونه این تجهیزات میتوان به اجاق گاز، فر، سرخ کن، هود صنعتی، میز کار، یخچال و فریزر، گریل و فر مخصوص پیتزا اشاره نمود. چیدمان این بخش یکی از اصلیترین نکات جهت بازدهی بالای آن محسوب میشود. تجهیزات باید طوری در کنار هم قرار گیرند که افراد در سریعترین زمان به هر کدام دسترسی داشته و با هماهنگی کامل کار خود را انجام دهند. در این بخش، آشپزهای حرفهای فعالیت میکنند؛ زیرا توجه به زمان پخت و ترکیبات غذا در نتیجه و طعم نهایی غذا تاثیر به سزایی دارد. کنترل کیفیت غذا نیز در این مرحله انجام میشود.
-
بخش شستشو و بازگشت ظروف
قسمت شستشوی =آشپزخانه صنعتی نیز شامل 2 بخش بوده که بخش اول مخصوص شستشو مواد غذایی و بخش دوم مخصوص شستشو ظروف کثیف است. تجهیزات بخش اول شستشو در آشپزخانه صنعتی شامل سینک، آبچکان، سبزی خشک کن و اورشلف است. و تجهیزات بخش دوم شامل ماشین ظرفشویی صنعتی، سینک، آبچکان و شلفهای ایستاده جهت نگهداری ظرف شسته شده است. از دیگر تجهیزات بخش شستشو نیز میتوان به پولیشر لیوان، قاشق و چنگال، میز کار ، میز ورود و خروج ظروف اشاره نمود. این بخش یکی از مهم ترین بخشهای آشپزخانه صنعتی است؛ زیرا بهداشت و کیفیت مواد غذایی به آن بستگی دارد.
سخن پایانی
هر آشپزخانه صنعتی دارای تجهیزات حرفه ای در جهت تهیه و تولید غذا در حجم بالا است. آشپزخانههای صنعتی در اکثر هتل ها، رستورانها بیمارستان ها و محل های دیگر با هدف تولید غذای با کیفیت در سریع ترین زمان ممکن فعالیت میکند. همانطور که در این مطلب به آن اشاره شد آشپزخانه صنعتی از بخشهای مختلفی تشکیل شده است. در اولین قدم مواد غذایی جهت ذخیره سازی به بخش انبار ارسال میشود. سپس کار روی آماده سازی غذا و پخت آن آغاز میشود. و در آخر غذا با کیفیت مطلوب به دست مشتری می رسد. شستشو نیز از بخشهای مهم یک آشپزخانه صنعتی است؛ زیرا کیفیت غذا و سلامت مشتریان به این بخش بستگی دارد.